Ο βοηθός προπονητή της Εθνικής Ελλάδος αποκλειστικά

Αποτελεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του μέλος του προπονητικού τιμ της Εθνικής Ελλάδος, ενώ έχει καθίσει μεταξύ άλλων στον πάγκο του Πανελληνίου, του Άρη, της Zalgiris Kaunas και πιο πρόσφατα της Al Riyadi.

Ο βοηθός προπονητή της “επίσημης αγαπημένης”, Θανάσης Μολυβδάς, μιλάει αποκλειστικά στον Basketiko για την περιπέτεια της Εθνικής στα “παράθυρα” της FIBA, την εμπειρία του από το λιβανέζικο πρωτάθλημα με την Al Riyadi, ενώ σχολιάζει την κατάσταση της ομάδας του Άρη που αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές.

“Να καταφέρουμε να φτάσουμε την Εθνική στο παγκόσμιο”

Κόουτς έπειτα από τέσσερα παιχνίδια ο πρωταρχικός στόχος επιτευχθεί, με την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα;

Καταρχήν μετά τους τέσσερις πρώτους αγώνες πετύχαμε τον έναν από τους δύο στόχους. Ο δεύτερος στόχος είναι να πάμε με 6-0 στην επόμενη φάση. Νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ότι κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια, εύκολα ή δύσκολα. Το κλίμα είναι το ίδιο μ’ εκείνο της πρώτης συνάντησης. Ένα ευχάριστο κλίμα μεταξύ παιχτών και προπονητών, μ’ ένα υγιή ανταγωνισμό και μία θετική αντιμετώπιση απ’ όλους σ’ ένα κοινό στόχο, που είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε την Εθνική στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το προπονητικό τιμ είναι ευχαριστημένο από τον βαθμό ετοιμότητας των παιχτών, αν συνυπολογίσουμε και τον περιορισμένο χρόνο προπονήσεων και αφομοίωσης;

Ο βαθμός ετοιμότητας θεωρώ πως είναι δεδομένος. Δεδομένη επίσης είναι η δυσκολία μιας κατάστασης, να βρίσκονται κάποια παιδιά μαζί για πάρα πολύ λίγες μέρες και να πηγαίνουν να δώσουν παιχνίδια ειδικών συνθηκών. Αυτά τα “παράθυρα” δημιουργούν ειδικές συνθήκες για όλους. Σίγουρα η ποιότητα των Ελλήνων παιχτών κάνει σαφώς πιο εύκολη την δουλειά μας, αλλά δεν παύει να υπάρχουν δυσκολίες.

Λόγου χάρη, το γεγονός ότι όλοι βαθιά μέσα μας έχουμε μία διάθεση να κάνουμε πάντα το κάτι παραπάνω, πολλές φορές σ’ αυτά τα παιχνίδια λίγο μας κοστίζει. Οι παίχτες θέλουν πολλές φορές να γίνει και μια δεύτερη έξτρα πάσα, ενώ κάποια παιδιά ίσως είναι συνηθισμένα από τις ομάδες τους να παίρνουν την προσπάθεια από την πρώτη πάσα.Αυτή τη στιγμή το υπόλοιπο σύνολο δεν είναι έτοιμο να αντιδράσει σ’ αυτό, όπως γίνετε όταν είσαι μέλος ενός συλλόγου και το δουλεύεις αυτό με τους συμπαίχτες σου κάθε μέρα. Θα πρέπει να είμαστε ορισμένες φορές λίγο πιο απλοί στο τρόπο παιχνιδιού μας, πράγμα το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει καθώς μιλάμε για άμεση αντίδραση του μπασκετικού γονιδίου των παιχτών.

Εσείς με ποιον τρόπο προσπαθείτε να διαχειριστείτε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο;

Η βασική αρχή που τέθηκε ήταν να διατηρηθεί ένας κορμός από το προηγούμενο “παράθυρο”, ώστε να υπάρχει μια χημεία μεταξύ των παιχτών βάσει των συνεργασιών που αναπτύχθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση. Έπειτα πάνω σ’ αυτόν τον κορμό να ενσωματωθούν και τα νέα παιδιά. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της συγκεκριμένης Εθνικής, δεδομένης και της διαδικασίας των “παραθύρων”. Να δημιουργηθεί ένας σταθερός κορμός και σ’ αυτόν να ενσωματωθούν και κάποια παιδιά, τα οποία δείχνουν την αξία τους με την πάροδο της σεζόν. Από εκεί και πέρα οι εμπειρία και η ικανότητα των παιχτών είναι στοιχεία που βοηθούν στην δημιουργία χημείας και καλών συνεργασιών.

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της “παλιάς γενιάς” σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνετε, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξαγωνιστικό επίπεδο;

Τα έμπειρα παιδιά βοηθούν πρωτίστως με την ηγετική τους φυσιογνωμία, ώστε να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Καταρχήν ο Γιάννης (Μπουρούσης) είναι η πραγματική κολόνα αυτής της ομάδας και για την Εθνική είναι πολύ καλό να έχει στην σύνθεσή της έναν παίχτη σαν αυτόν. Ο Βασιλόπουλος, ο Μαργαρίτης και ο Μαυροειδής μπορεί να μην έχουνε, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, την παρουσία που έχει ο Γιάννης στην Εθνική, όμως αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για το πως αντιμετωπίζουν αυτήν την ομάδα στην ηλικία την οποία βρίσκονται. Αυτοί είναι οι καθοδηγητές και για τους υπόλοιπους.

Αντιμετωπίσατε και τις τρεις ομάδες του ομίλου, αποκτώντας καθαρή εικόνα για αυτές. Ποιο είναι πραγματικά το επίπεδο αυτής της προκριματικής φάσης;  

Μιλώντας για τον όμιλό μας, το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Θεωρώ ότι το Ισραήλ είναι ίσως η πιο αδύναμη ομάδα, γιατί έχει πάρει μια συνειδητή απόφαση να κάνει ανανέωση στην ομάδα. Έχει μία πολύ ταλαντούχα γενιά, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει, πιστεύω, μία από τις πιο δυνατές Εθνικές. Ο κόουτς Κάτας έχει αποφασίσει να πλαισιώσει αυτή τη γενιά με ελάχιστους παίχτες επιπέδου Ευρωλίγκα, κάτι που ίσως τους στοιχίσει την πρόκριση στο παγκόσμιο, όμως θα τους δώσει εμπειρίες για το μέλλον.

Οι Άγγλοι είναι πραγματικά μια δυνατή ομάδα, απλά δεν έχουν την ποιότητα να γίνουν δεμένη ομάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είχαν άλλωστε διάφορα προβλήματα με την αλλαγή προπονητή. Νομίζω ότι οι Άγγλοι αν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μια προετοιμασία σαν ομάδα θα παρουσίαζαν ένα αρκετά ισχυρό σύνολο, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματά τους παλεύοντας ως το τέλος. Λίγο η απειρία και λίγο η έλλειψη ενός ηγέτη, όπως έχουμε εμείς τον Μπουρούση, τους έχουν στοιχήσει.

Η Εσθονία έχει τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού των Βόρειων Χωρών, ενός γρήγορου ρυθμού, πολλών περιφερειακών σουτ και έφεσης στο επιθετικό ριμπάουντ. Το γεγονός ότι έχει μέχρι στιγμής αυτή τη παρουσία οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι παίχτες είναι μέλη ενός συλλόγου. Έχει την μεγαλύτερη ομοιογένεια από τις ομάδες του ομίλου και αυτό την κάνει πολλή επικίνδυνη.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την δική μας Εθνική ομάδα;

Αναμφίβολα η άμυνα είναι ο βασικός πυλώνας και είναι δεδομένο ότι αυτή η ομάδα έχει παίχτες που ξέρουν να κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ καλά. Κατά την γνώμη μου  οι δύο καλύτεροι είναι ο Παναγιώτης (Βασιλόπουλος) και ο Βαγγέλης (Μαργαρίτης), παιδιά τα οποία κάνουν την αμυντική διαφορά. Όταν βρίσκονται στο παρκέ αισθάνεσαι ότι μαρκάρουν παραπάνω από ένα παίχτη, κάνοντας πολλές δουλειές.

Από εκεί και πέρα η επιθετική μας  αιχμή, τουλάχιστον όταν θέλουμε να νιώσουμε κάποια ασφάλεια, είναι οι προσπάθειες του Μπουρούση από το “low post”. Ένα άλλο όπλο θέλουμε να είναι η ταχύτητα και η εκτέλεση στο ανοιχτό γήπεδο, καθώς έχουμε παίχτες που μπορούν να μας το δώσουν αυτό και μας το έχουν δώσει.

Ποια είναι τα στοιχεία που χρίζουν βελτίωσης;

Το ιδανικό θα ήταν η συνοχή και η ομοιογένεια. Η ικανότητα και το ταλέντο είναι δεδομένα, το ίδιο και η άμυνα,  την οποία βλέπουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Επομένως η συνοχή στην επίθεση και η καλύτερη ομαδική λειτουργία είναι το ζητούμενο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν.

Έχοντας ως δεδομένο την απουσία των παιχτών του NBA και της Ευρωλίγκα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, οι ομάδες χαμηλότερης ταχύτητας δείχνουν έξτρα κίνητρο για την ευκαιρία που τους δίνεται;

Σίγουρα η κατάσταση αυτή δημιούργησε κάποιες ανισορροπίες και έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο σ’ αυτές τις ομάδες. Από την άλλη βέβαια με το ίδιο κίνητρο που λειτουργούνε ομάδες, παραδείγματος χάρη, επιπέδου Γεωργίας και Αυστρίας, λειτουργούνε και οι αντίστοιχες της Σερβίας και της Κροατίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο εκάστοτε διεθνής να μην έχει το εσωτερικό κίνητρο για επιτυχία με την Εθνική του ομάδα.

Επειδή έχει γίνει μπόλικη συζήτηση… Πώς αντιμετωπίζουν οι παίχτες το γεγονός οτι ενώ προσφέρουν για την πρόκριση της ομάδας, ίσως να μην συμμετάσχουν στην τελική φάση;

Νομίζω πως ο Δημήτρης (Μαυροειδής) το είπε χαρακτηριστικά με τις δηλώσεις του μετά το ματς με την Μ.Βρετανία, δίνοντας ξεκάθαρα το πνεύμα. Δεν τους ενδιαφέρει. Δεν έχει συζητήσει κάποιος για το αν θα είναι στη συνέχεια. Είναι όλοι εκεί για να κάνουνε μια δουλειά, να παίξουνε όσο καλύτερα μπορούνε και να βοηθήσουνε να βρεθεί η Εθνική ομάδα στο παγκόσμιο.

Μπορεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ να συνεχίσει στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό, υπό το καθεστώς του “σχίσματος”;

Είναι εύλογο πως δεν μπορεί. Πρέπει να βρεθεί μια λύση διότι, κακά τα ψέματα, οι παίχτες δεν είναι ρομπότ. Η Ευρωλίγκα πήρε μια απόφαση να δημιουργήσει μια λίγκα υψηλών προδιαγραφών, όμως οι Εθνικές ομάδες είναι καθρέφτης των εθνικών πρωταθλημάτων, κάτι που δεν εκπροσωπεί η Ευρωλίγκα. Είναι περίπλοκο ζήτημα, όμως λύσεις υπάρχουν. Το ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που δομεί τις διοργανώσεις του, έδειξε κάποιες. Η πρόταση για διεύρυνση των ρόστερ με 15-16 ενεργούς παίχτες για τις ομάδες της Ευρωλίγκα, είναι μία από αυτές. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε για το καλό του αθλήματος.

“Απόλυτη αρμονία θρησκευτικής συμφιλίωσης”


Βίωσες και συ, όπως αρκετοί Έλληνες προπονητές, την εμπειρία των αραβικών χωρών. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στο Λίβανο και την Riyadi. Ποιες είναι οι βασικότερες πολιτισμικές διαφορές σε σχέση με την Ευρώπη;

Να σου πω την αλήθεια είναι ελάχιστες. Ο χαρακτήρας των ανθρώπων μοιάζει αρκετά μ’ εκείνων των δικών μας περιοχών. Η βασικότερη διαφορά εστιάζεται στην θρησκευτική συμφιλίωση και συμβίωση Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Μπορεί να βίωσαν πολλά χρόνια θρησκευτικού εμφυλίου, όμως στα δικά μου μάτια, ως ξένου που δεν έζησε σε βάθος τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ζούνε σε απόλυτη αρμονία. Συμπέρασμα που βγαίνει και από τις συζητήσεις που έκανα με τους ντόπιους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Υπήρχε ανησυχία στην καθημερινότητα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή;

Όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι, μέσω συνέντευξης τύπου από την Σαουδική Αραβία, όπου εκτός από κάποιες εντάσεις λίγων ωρών η ζωή συνέχισε σαν να μην συνέβη τίποτα.

Τί σημαίνει το μπάσκετ για την χώρα;

Υπάρχει μεγάλη αγάπη για το άθλημα γενικά, αν και τα γήπεδα γεμίζουν μόνο στα μεγάλα ντέρμπι, ακριβώς όπως και στην Ελλάδα. Η μοναδική ομάδα που γεμίζει τις κερκίδες σχεδόν σε κάθε παιχνίδι είναι η Homenetmen, ομάδα της αρμένικης κοινότητας. Από την άλλη η Riyadi, στην οποία ήμουν εγώ, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα, προσελκύοντας πολλούς θεατές όπου και να παίζαμε, μιας και είναι η μεγαλύτερη και διαχρονικά πιο σταθερή μουσουλμανική ομάδα του Λιβάνου.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το λιβανέζικο πρωτάθλημα;

Άκρως επιθετικό μπάσκετ. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με τίποτα αμυντικό, γιατί καμία ομάδα δεν έχει πάνω από 6-7 ποιοτικούς παίχτες, οπότε κανείς δεν ασχολείται με τα μετόπισθεν. Επομένως ζητούμενο είναι ποιος έχει τους πιο ικανούς παίχτες στο σκοράρισμα.

Σε τι βγήκε σοφότερος ο κόουτς Μολυβδάς από αυτό το ταξίδι;

Σίγουρα όχι σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο. Κυρίως στην διαχείριση των ανθρώπινων συνεργασιών.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα;

Αφού ολοκληρώθηκε και το “παράθυρο” της Εθνικής ομάδας, που ήταν και το ζητούμενο γι’ αυτή την περίοδο, δεν ξέρω, ίσως αν προκύψει κάποια πρόταση, σε μια εποχή που η αλήθεια είναι οτι κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Όπως και να έχει, η μελέτη του αθλήματος δεν σταματά ποτέ και ένας προπονητής οφείλει να βελτιώνεται συνεχώς. Ειδικά όσο έχει μπροστά του τις επόμενες μάχες μιας Εθνικής ομάδας.

“Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη”


Πέρσι ήσουν μέλος του Άρη ακριβώς στην μετάβαση της ακμή προς την “παρακμή”. Πώς βίωσες την όλη διαδικασία;

Δυστυχώς η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, τουλάχιστον για εμάς που γνωρίζαμε τα πράγματα από μέσα. Το ότι η ομάδα κατάφερε πέρσι να πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους στόχους της, δηλαδή το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, τον τελικό κυπέλλου και την 4αδα στην Α1, ήταν ένας άθλος. Υπήρχαν τρομερά προβλήματα που ποτέ δεν βγήκαν προς τα έξω.

Το ότι η ομάδα ξεκίνησε την χρονιά μ’ ένα αγωνιστικό μπάτζετ κοντά στο 1.5εκ. και έπειτα από τον Φλεβάρη αυτό το ποσό έπεσε κάτω από τις 700χιλ. κάτι έδειχνε, άσχετα αν οι περισσότεροι δεν ήθελαν να το αντικρίσουν.Φάνηκε και με την εξέλιξη των πραγμάτων ότι οι αποφάσεις ήταν κακές. Ο χειρισμός των δικαστικών συγκρούσεων δεν βοήθησε την ομάδα, που θα μπορούσε να αποφύγει κάποια από τα οικονομικής φύσεως προβλήματα που την κατατρέχουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy