Η αγαπημένη θέση του Πρίφτη

Θέλοντας και μη, όσον αφορά τη στελέχωση του φετινού ΑΡΗ, είμαι σίγουρος πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα αποτελέσει viral συζήτηση μεταξύ Αρειανών, οι επιλογές στελέχωσης του ρόστερ το καλοκαίρι. Ειδικά μετά την αντίστοιχη αρκετά πετυχημένη περσινή, με πολλά κλασικά “what if” περιπτώσεων, όπως τα “αν έμενε εκείνος”, “μήπως να παίρναμε τον άλλον”. Ξεκινώ λοιπόν με μια θέση που καλύφθηκε (έκλεισε) τελευταία χρονικά από την ομάδα, όμως ήταν η πρώτη που χρειάστηκε (δυστυχώς) μια γρήγορη αλλαγή.

Power Forwards 2016 / 2017

Ο ΑΡΗΣ βρέθηκε το καλοκαίρι μπροστά σε πολλά διλήμματα για την νευραλγική θέση “4”, που λόγω χαμηλών σχημάτων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, οι PF χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε διαφορετικά σχήματα, αποτελώντας επιλογή καταλύτη για την πορεία μιας ολόκληρης σεζόν.

Να θυμίσω πως την σεζόν 2014-2015, οι κίτρινοι είχαν βασικό τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ (διανύει την δεύτερη χρονιά του στην Barcelona) και πέρυσι τον Okaro White, δύο παίκτες που αμφότεροι αναδείχτηκαν back-to-back MVP της Basket League! Αυτό σίγουρα λέει πολλά για την σημαντικότητα της θέσης στο πλάνο του προπονητή, με κοινό στοιχείο των 2 προαναφερθέντων, το μακρινό σουτ!

Τι είχε πέρυσι

okaro-white-aris-thessaloniki

Ας πούμε πως πέρυσι ο Πρίφτης και οι συνεργάτες του επέλεξαν ένα παιδί που ανέβασε 2-3 επίπεδα στο βιογραφικό του, βάζοντας οι ίδιοι στο… portfolio τους ένα success story που θα το χρησιμοποιήσουν ως πόλο έλξης στα επόμενα recruits.

Ο Okaro White ήρθε στην Θεσσαλονίκη απόφοιτος του κολεγίου Florida State, με εμπειρία από το άναρχο και run-n-gun ιταλικό πρωτάθλημα (Virtus Bologna), θέλοντας να δουλέψει στην δεύτερη επαγγελματική χρονιά του στοιχεία που θα τον βάλουν πιο ψηλά στα μπλοκάκια των scouters του NBA. Τελείωσε την σεζόν ως MVP στην Basket League, με 12.5 πόντους – 6.8 rebounds & 1.5 assist σε 42 παιχνίδια (Ελλάδα-Ευρώπη), παίρνοντας ως αποτέλεσμα (και) αυτού, ένα μη-εγγυημένο συμβόλαιο στους Miami Heat του πάντα απαιτητικού Pat Riley.

Ο ΑΡΗΣ με την φυγή του έχασε σε athleticism (το δυνατό του σημείο) και scoring από έναν αθλητή που ξέρει να αμυνθεί ταυτόχρονα ψηλά (περιφέρεια) αλλά και χαμηλά. Ένας παίκτης με δυνατότητα “above the rim” παιχνιδιού, που μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα πολύ καλό “Stretch Four” στην Ευρώπη (θυμίζει καταπληκτικά τον Gist του ΠΑΟ). Αυτό που δεν θα λείψει στο staff των κίτρινων, είναι το παιχνίδι με πλάτη που δεν έχει ο Αμερικανός (γι’ αυτό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρείται περισσότερο SF), το συνεπές αμυντικό rebound που δεν είχε πέρυσι (βασικό μειονέκτημα του) καθώς και την σταθερότητα στην απόδοση (αυτό ίσως να ήταν και θέμα απειρίας).

Κοιτώντας στον πάγκο ο Πρίφτης είχε τον Slaven Cupkovic, που προφανώς και θα ξεχαστεί γρήγορα καθώς δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα, ενώ το αξιόπιστο μακρινό του σουτ δεν φάνηκε στα λίγα λεπτά συμμετοχής του. Δεν βάζω τον Jake Cohen στην κατηγορία, καθώς είναι Center που αναγκαστικά πολλές φορές τον είχε ο coach στο “4” (ανάλογα το παιχνίδι και τον αντίπαλο).

Τι πήρε φέτος

tsairelis-aris

Πριν ακόμη καλά καλά αρχίσει το σαφάρι της στελέχωσης, οι κίτρινοι βρήκαν μπροστά τους τον Μιχάλη Τσαϊρέλη ως free agent, γεγονός που δεν μπορούσε να προσπεραστεί μιας και μιλάμε για έναν έμπειρο Έλληνα Forward, που μπορεί να παίξει βασικός και αναντικατάστατος σε οποιαδήποτε ομάδα από το.. 4 και κάτω. Ο Θεσσαλονικιός άσος, αν και παροπλισμένος την προηγούμενη χρονιά στον ΟΣΦΠ, ήρθε για να προσφέρει από τον πάγκο ποιοτικά λεπτά, παιχνίδι με πλάτη και δυνατές άμυνες στο ζωγραφιστό. [πέρυσι συνολικά είχε 3.5 πόντους – 1.2 rebound – 9 λεπτά μο σε 22 παιχνίδια]

sanikidze-aris

Θα τον συμπλήρωνε ιδανικά λοιπόν ένας βασικός PF με λίγο διαφορετικά στοιχεία. Γρήγορα πόδια, δυνατότητα περιφερειακής άμυνας, περισσότερη δημιουργία στο παιχνίδι του και κυρίως μακρινό σουτ (ένας Okaro White πιο… εγκεφαλικός δηλαδή). Μετά από αναζήτηση στην αγορά και αφού μπήκε στην συνάρτηση η επιλογή κοινοτικού παίκτη, ο coach κατέληξε σε δύο πρόσωπα, Victor Sanikidze & Tadija Dragicevic, με τον πρώτο να αποτελεί την τελική του επιλογή. Ο Air Georgia, είναι ιδανικός για να παίζει στην κορυφή της Full Court Zone Press άμυνας που εφαρμόζει ο Πρίφτης από την περσινή χρονιά [Δες το σχετικό μου άρθρο] και εκτός από καλός rebounder και καλός αμυντικός με γρήγορα πόδια, είχε ένα προσόν που έκανε τον coach να… ξερογλείφεται. Είναι παίκτης που διαβάζει το παιχνίδι, βλέπει γήπεδο και μοιράζει τις assists με το κουτάλι.

Το μειονέκτημα της έλλειψης μακρινού σουτ ήρθε σε δεύτερη μοίρα, ενώ ο ΑΡΗΣ θεωρώντας τον μια αναγκαία προσθήκη μικρού ρίσκου, παρέβλεψε το αρνητικό της συμμετοχής του στα προκριματικά του Eurobasket με την Εθνική του (πήρε την πρόκριση με τον ίδιο διακριθέντα). Τον περίμενε, έκανε το γκελ στον κόσμο, κούμπωσε με την ομάδα (η εμπειρία του βοήθησε να μπει πολύ γρήγορα στο κλίμα) και μάλλον η μπασκετική κοινότητα τον… μάτιαξε, φτάνοντας στην πολύ πρόσφατη και δυσάρεστη κατάληξη να χάσει ολόκληρη (μάλλον) την σεζόν, από το δεύτερο κιόλας παιχνίδι του.

Ο ΑΡΗΣ έμεινε χωρίς βασικό PF, έπρεπε να βγει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αγορά κι αυτό έκανε. Δεδομένες οι πολλές δυσκολίες: Θέση βασικού, με κοινοτικό διαβατήριο (διαγράψτε την επιλογή των “κομμένων” από το NBA), έμπειρου για να μπει στην φιλοσοφία το γρηγορότερο και κυρίως στα οικονομικά δεδομένα που είχαν προαποφασίσει διοίκηση και προπονητής.

dragicevic-aris

Ο coach Πρίφτης επέλεξε όπως προβλεπόταν βάσει του χαρακτήρα του (δεν βγαίνει ποτέ “out of character”), την ασφαλή επιλογή του παίκτη που έφτασε μια ανάσα από το να γίνει η πρώτη του το καλοκαίρι (Dragicevic). Και ίσως να γινόταν δηλαδή ο “γάμος” νωρίτερα, αν δεν υπήρχε το άτοπο της συνύπαρξής του με τον παίκτη που έρχεται να τον πλαισιώσει (Τσαϊρέλης).

Εξηγούμαι: Μεγάλο πλεονέκτημα του Σέρβου το μακρινό του σουτ και οι παραστάσεις του (κάτι που ούτως ή άλλως ήταν προαπαιτούμενο), όμως δεν δίνει στην ομάδα κάτι το διαφορετικό από τον αναπληρωματικό του. Δεν μπορεί να μαρκάρει ψηλά και έξω από την ρακέτα, δημιουργικά δεν ήταν και ούτε θα γίνει Sanikidze ενώ ο ΑΡΗΣ έχει… παραγεμίσει από δυνατά (και αργά) κορμιά κοντά στη ρακέτα. [είχε πέρυσι 16.5 πόντους – 5.1 rebounds σε 35 παιχνίδια στην Buducnost]

Το σίγουρο είναι πως ο ΑΡΗΣ γεμίζει με εμπειρία στη θέση, όχι μόνο για τις υποχρεώσεις του στην Basket League, αλλά και για την παρουσία του στο πρώτο Basketball Champions League, όπου ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει.

Final Verdict

Καθότι ο ΑΡΗΣ ξεκινά και φέτος από την άμυνα, αλλάζει αναγκαστικά στυλ και τρόπο παιχνιδιού στη θέση του PF. Φαίνεται ξεκάθαρα πως (πλέον) χάνει σε athleticism (μεγάλη ατυχία με “Sani”), έχοντας παίκτες που μαρκάρουν κυρίως στο ζωγραφιστό και παίζουν πρώτιστα με πλάτη στο καλάθι.

Θεωρώ πως το recruiting έγινε χωρίς ρίσκο (το καλοκαίρι), τα αντανακλαστικά κινήθηκαν στη σφαίρα του ρεαλισμού (Dragicevic), όμως προβλέπω πως η ορφανή θέση Αμερικανού ίσως χρησιμοποιηθεί στον δεύτερο γύρο για την προσθήκη ενός “τεσσαριού” που να λειτουργεί περισσότερο ως παίκτης ενστίκτου με κύριο προσόν του την ταχύτητα. Ενός καθαρόαιμου “Stretch Four” δηλαδή, που θα μεγαλώσει τις αποστάσεις σε άμυνα και επίθεση. Εκτός κι αν ο Air Georgia, κάνει στην διαδικασία της αποκατάστασης του την μεγάλη ανατροπή…

 

ΥΓ: Το επόμενο άρθρο θα αφορά την στελέχωση του φετινού ΑΡΗ στις θέσεις των Guards

ΥΓ1: Συγχωρέστε μας για την… ακαταστασία στο γραφιστικό κομμάτι, όμως το site βρίσκεται σε μορφή beta (εγώ προσωπικά δεν κρατιόμουν, οπότε ξεκίνησα… νωρίς)

ΥΓ2: Περιμένω τα σχόλια σας παρακάτω, καθώς και τις προτάσεις σας για το μέλλον του blog

[ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ]

Επειδή είναι μια καινούρια προσπάθεια αυτή που κάνουμε στο Basketikos.gr θα ήθελα πριν μπω στο “ψητό” να σας καλωσορίσω στην κιτρινόμαυρη γωνιά της σελίδας, σε μια σειρά από άρθρα που ευελπιστώ να καλύψουν την φετινή σεζόν του “Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ”. Ταυτόχρονα όμως νιώθω την ανάγκη να σημειώσω κάτι που θεωρώ σημαντικό για να μην χάσουμε το δρόμο στην πορεία.

Θέλω να είστε σίγουροι πως αυτό εδώ το blog δεν θα ασχοληθεί με εξω-αγωνιστικά θέματα της ομάδας του ΑΡΗ (οπαδικά, διοικητικά, άλλες ομάδες, κουτσομπολιά κλπ), παρά μόνο θα αποτελέσει μια προσωπική μου, καθαρά μπασκετική ματιά των αγωνιστικών ζητημάτων του ΑΡΗ. Είμαι σίγουρος πως θα σας βρω αρωγούς σε αυτή μου την προσπάθεια, κρατώντας ένα επίπεδο στα σχόλια και τις συζητήσεις που επιζητώ να ξεκινήσουν από τα γραφόμενα μου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy