Ανάλυση: Ο καλύτερος 3-and-D του NBA

Είναι κοινά αποδεκτό πλέον στον χώρο του μπάσκετ, πως το άθλημα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, με τον ερχομό καινούριων ρόλων σε κάθε ομάδα. Ο “3-and-D” (εν συντομία από το τρίποντο και Defense/Άμυνα) παίκτης μπορεί να μην είναι κάτι εντελώς καινούριο, όμως γίνεται συνεχώς (για προφανείς λόγους) όλο και πιο περιζήτητος και δημοφιλής για κάθε οργανισμό.

Κατ’ αρχάς κάθε προπονητής θέλει έναν παίκτη στα φτερά της πεντάδας του, με χαμηλά νούμερα στην χρήση της μπάλας (μιας και αυτή είναι μόνο μία στο παρκέ), ο οποίος εκτός από το πολυπόθητο τρίποντο (ο ρυθμός επιλογής περισσότερων σουτ έξω από τα 7,25 όλο και μεγαλώνει), και να έχει παράλληλα την απαραίτητη αμυντική προσήλωση/προσφορά. Έτσι λοιπόν βλέπουμε όλο και περισσότερους “αντι-σταρ”, παίκτες που επιλέγουν να μαρκάρουν τον καλύτερο αντίπαλο σκόρερ, περιμένοντας σε μία… γωνία την πάσα για το ελεύθερο τρίποντο στην αντίθετη πλευρά του παρκέ.

 

Ψάχνοντας τους 3-and-D παίκτες

Αναζητώντας στην άβυσσο του NBA για παίκτες με αυτόν το ρόλο, έπρεπε αρχικά να αντιστοιχίσω τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε στατιστική. Κι επειδή το τρίποντο είναι κάτι που καταγράφεται “ξεκάθαρα” σε ένα boxscore, αποφάσισα να ξεχωρίσω αρχικά τους παίκτες με καλό ποσοστό στα σουτ 3 πόντων (3-Point Field Goal Percentage), χωρίς να έχουν στο στυλ παιχνιδιού τους την πάσα/δημιουργία (Assist Percentage), χρησιμοποιώντας ελάχιστα την “σπυριάρα” ενώ βρίσκονται στο παρκέ (Usage Percentage).

* τα στατιστικά αφορούν την regular season 2017-2018

Στην αναζήτηση λοιπόν τέθηκε minimum 3P% στο 35%, AST% κάτω από 15% και maximum USG% το 20%.
Η λίστα γέμισε με 40 ονόματα, γνώριμα στα μάτια των μπασκετικών ως παίκτες 3-and-D οπότε: έχουμε το δείγμα μας. Πάμε να δούμε τώρα πόσο… “3” και πόσο “D” είναι ο καθένας τους.


3P% — 3-Point Field Goal Percentage
AST% — Assist Percentage (An estimate of the percentage of teammate field goals a player assisted while he was on the floor)
USG% — Usage Percentage (An estimate of the percentage of team plays used by a player while he was on the floor)

Σχόλιο: Από την παραπάνω εικόνα λείπουν κάποιοι “χτυπητοί” παίκτες όπως ο Joe Ingles (είχε AST% στο 22.9%) και ο Klay Thompson (είχε USG% στο 23.7%). Σύμφωνα με τους κανόνες της δειγματοληψίας μας και για τα δεδομένα των δύο εξαιρετικών αυτών σουτέρ, θα ήταν άδικο να τους χαρακτηρίσουμε τόσο “μονοδιάστατα” ως 3-and-D, με τον πρώτο να δημιουργεί πολλά περισσότερα απ’ ότι ένας κλασικός τέτοιος ρόλος και τον δεύτερο να χρησιμοποιείται αρκετά σαν επιθετική επιλογή από την ομάδα του.

 

Αξιολόγηση

Έχοντας την λίστα, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τον κάθε παίκτη σε δύο γενικές κατηγορίες: [Α] Ικανότητα στο σουτ και [Β] Ικανότητα στην Άμυνα ώστε να βγάλουμε μια κατάταξη με τους καλύτερους αλλά και μία επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού 3-and-D για τον καθένα. Θυμίζω πως η λίστα επιλέχθηκε παραπάνω με βάση το σουτ (κάπως πρέπει να ξεκινήσουμε) και σίγουρα μπορεί να προκύψουν κάποιοι ανεπιθύμητοι (ήδη ένας “τρελός” μου χτυπάει στο μάτι και γελάω πονηρά).

Για να έχει κάποιο ενδιαφέρον, σε κάθε γενική κατηγορία για κάθε στατιστικό θα βγάλω ranking, δίνοντας 40 πόντους στον καλύτερο κάθε stat και 1 στον χειρότερο (με 2 εξαιρέσεις που εξηγώ παρακάτω).

 

[Α] Κατάταξη με βάση την ικανότητα στο σουτ

Τα στατιστικά που θα αξιολογήσουμε το τρίποντο είναι “κλασικά”, βγάζοντας εύκολα ένα έγκυρο αποτέλεσμα σχετικά με την ικανότητα στο σκοράρισμά τριών πόντων αλλά και την συχνότητα επιλογής της συγκεκριμένης θέσης. Αρχικά (1) το ποσοστό ευστοχίας από τα 7,25 (3P%), (2) τα συνολικά σουτ τριών πόντων που επιχείρησε ο αθλητής (3PA), (3) το ποσοστό αυτών των σουτ σε σχέση με τα συνολικά FG (3PAr) -πόσο μονοδιάστα σκοράρει μόνο για “3” δηλαδή- και (4) το ποσοστό των τριπόντων που επιχείρησε σε σχέση με το σύνολο της ομάδας του (%3PTAT), για να είναι περισσότερο δίκαιο για τους παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδα που δεν σουτάρει πολλά τρίποντα ως “φιλοσοφία”.

Τα δύο τελευταία στατιστικά τα θεωρώ λιγότερο σημαντικά από τα πρώτα, οπότε η βαθμολόγηση στο ranking είναι στο μισό σε σχέση με την αρχική μου σκέψη (20 ο καλύτερος, 0.5 ο χειρότερος).


3P% — 3-Point Field Goal Percentage
3PA — 3-Point Field Goal Attempts
3PAr — Percentage of FG Attempts from 3-Point Range
%3PTAT — An estimate of the percentage of team 3-Point Field Goal Attempts used by a player.

Σχόλιο: Στην παρούσα κατάταξη ο Wayne Ellington βγαίνει νικητής, χωρίς να έχει το καλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους πρωτοπόρους (Daniels-Korver-Miller είναι πιο εύστοχοι) γιατί κυρίως σουτάρει περισσότερα (και αποκλειστικά) τρίποντα (4 στα 5 σουτ που επιλέγει είναι έξω από τη γραμμή!), ενώ “χρεώνεται” σχεδόν το 25% των τριπόντων που σουτάρουν όλοι οι Heat μαζί!

 

[Β] Κατάταξη με βάση την ικανότητα στην άμυνα

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, καθώς δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο στατιστικό το οποίο να αντικατοπτρίζει αποκλειστικά την προσφορά ενός παίκτη στην άμυνα. Άλλα στατιστικά δείχνουν τους πόντους που δεχθηκε ως αμυνόμενος, κι άλλα σχετίζονται με τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του, δίνοντας πάντα ένα σαφές πλεονέκτημα για καλύτερα νούμερα στους παίκτες που παίζουν σε αμυντικογενή ομάδα (ή απέναντι στο ασθενέστερο supporting team του αντιπάλου).

Αρχικά επέλεξα την (1) προσφορά του παίκτη στην συνολική αμυντική λειτουργία ανά 100 κατοχές, όταν βρίσκεται στο παρκέ (DRPM). Στο ίδιο μήκος κύματος με το παραπάνω stat είναι και το (2) DPS το οποίο “καλιμπράρει” το παραπάνω DRPM, προσαρμόζοντας το με βάση το χρόνο συμμετοχής του παίκτη. Όσο για την ατομική παρουσία του παίκτη στην άμυνα (χωρίς να κοιτάξουμε τι κάνει η ομάδα του δηλαδή) ένα έγκυρο στατιστικό είναι το (3) DIFF% στο οποίο πρακτικά υπολογίζεται το +/- του αντιπάλου του στα FG. Πρακτικά αν είναι αρνητικό είναι καλό αμυντικό δείγμα, καθώς ο αντίπαλος του πήρε λιγότερες προσπάθειες απ’ ότι συνήθως (συγκρίνοντας τον μέσο όρο του μέσα στη χρονιά).

Μια τελευταία προσθήκη που δεν αφορά μόνο την άμυνα, αλλά την γενικότερη προσφορά του παίκτη στην ομάδα του, είναι τα λεπτά συμμετοχής, στα οποία επιβραβεύουμε τον παίκτη που βρίσκεται περισσότερο στο παρκέ και τα νούμερα του είναι περισσότερο αξιόπιστα.


DRPM — Defensive Real Plus-Minus (Player’s estimated on-court impact on team defensive performance, measured in points allowed per 100 defensive possessions)
DPS — defensive points saved (is derived from a similar adjustment of defensive box plus/minus (DBPM) )
DIFF% — DFG% – Opp FG% (Distribution Field Goal Percentage – opponents Field Goal Percentage)
Minutes — Total minutes played

Σχόλιο: Josh Richardson και Jayson Tatum αγωνίζονται σε δύο ούτως ή άλλως “σκληρές” ομάδες, οπότε αναμενόμενα βρέθηκαν στην κορυφή, έχοντας όμως και σε προσωπικό επίπεδο top-10 επιδόσεις. Ο Covington μαρκάρει συνήθως τον σουπερσταρ του αντιπάλου (όπως και ο Aminu) οπότε η παρουσία του τόσο ψηλά, δείχνει το πόσο καλός αμυντικός είναι. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Wilson Chandler που φέτος θα βρεθεί κι αυτός στην Philadelphia…

 

Ο καλύτερος 3-and-D εκεί έξω…

Βλέποντας με γυμνό μάτι τους πρώτους 20 στο ranking (απλό άθροισμα των 2 rankings) που βγάλαμε για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρόλου, επιβεβαιώνουμε την αίσθηση που έχουμε σχεδόν για όλους όσους υπάρχουν εκεί. Καλύτερος 3-and-D στην λίγκα πέρυσι ήταν “άνετα” ο Robert Covington, με τους Richardson και Aminu να ακολουθούν, έχοντας και οι 3 εξαιρετικές αμυντικές αρετές και αρκούντως αξιόπιστο τρίποντο (μιλάμε έτσι κι αλλιώς για παίκτες με μίνιμουμ 35%!).

 

Η έκπληξη στα δικά μου μάτια είναι η παρουσία (ειδικά τόσο ψηλά) του Jayson Tatum, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του Irving και κυρίως στα playoffs, άλλαξε εντελώς το παιχνίδι του (έβαλε στο παιχνίδι του το iso) και φαίνεται καθαρά πως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην περσινή regular season έπαιζε ως 3-and-D και μάλιστα αρκετά καλά.

Τέλος ο μόνος που βρέθηκε χωρίς λόγο στην τελική κατάταξη προφανώς και είναι ο αγαπημένος (για άλλους λόγους) Nick “Swaggy P” Young, ο οποίο χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως 3-and-NO-D, σαν εκείνα τα φιλαράκια σου που έρχονται για μονό, με μοναδικό στόχο να σουτάρουν τρίποντα κοιτώντας παράλληλα με λάγνα χαμόγελα τον γυναικείο πληθυσμό που τυχαίνει να περνά απ’ έξω.

Disclaimer: Το παραπάνω άρθρο δεν είναι κάποια σταθμισμένη έρευνα και είχε εξαρχής σκοπό να συλλέξει στατιστικά, απλά για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε για τους μονοδιάστατους (αλλά πάρα πολύ χρήσιμους) 3-and-D, βάζοντας τους ταυτόχρονα σε μια άτυπη κατάταξη από τον καλύτερο στον χειρότερο.
Πείτε μου αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε πρόταση για οτιδήποτε παρόμοιο και φυσικά γράψτε μου αν θέλετε να ασχοληθούμε κι άλλο με τέτοιου είδους rankings, βασισμένα πάντα σε έγκυρα στατιστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
2 Σχόλια
  1. The Knickerbockerman λέει

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δείχνει πράγματα που συχνά δεν αποτυπώνονται στο boxscore. Εξαιρετική δουλειά!

  2. Nikos Dimopoulos λέει

    Ευφάνταστο και δημιουργικό. Συγχαρητήρια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy